Vägen till jobb

Att ta körkort är en av de viktigaste saker man kan göra för att göra sig själv anställningsbar. Många arbetsgivare efterfrågar körkort, även för tjänster där ingen bilkörning ingår.

Ett körkort är ofta vägen till jobb. De pengar som det kostar att ta körkort kan göra att man får in en fot på arbetsmarknaden, och kan därigenom vara den bästa investering man gör under sitt liv.

Vilka arbeten är det då som kräver körkort? Bilkörning ingår i många jobb, exempelvis om man jobbar som brevbärare, inom hemtjänsten eller på budfirma. Men många arbetsgivare tycker också att körkort är en eftersträvansvärd merit även om jobbet inte involverar bilkörning. Körkort tyder på mognad, ansvarskänsla, respekt för lagar och regler och förmåga att inse konsekvenserna av sina handlingar. Vem vill inte anställa en som har dessa egenskaper?

En skola för jobb i Robertsfors

En som insett detta är Omar Kulane, som bor i Robertsfors. För några år sedan blev han rikskänd som ”reggaebusschauffören” eftersom han spelade reggaemusik när han körde buss. Men Kulane har fler strängar på sin lyra. 2013 öppnade han en trafikskola i Robertsfors, särskilt inriktad på att hjälpa somalier.

Kulane säger till Västerbottens-kuriren att många av de somalier som bor i Sverige inte har några problem med svenskan i vardagen. Men när det handlar om bilkörning räcker kunskaperna inte till. Vad betyder t.ex. dragläge, och hur ska man förklara ordet? Så fort det blev känt att trafikskolan skulle öppna hörde svensksomalier från hela landet av sig. Många efterfrågade intensivkurser, vilket inte var något problem eftersom det är enkelt att ordna boende i Robertsfors. Stadskörningen är dock förlagd till Umeå.

Redan innan skolan öppnat hade Kulane hjälpt flera av sina landsmän att ta körkort. Han säger själv att de som klarat teoriprovet och uppkörningen har fått jobb direkt. Med sin trafikskola, som han döpt till Katastrof, hoppas han kunna hjälpa fler.