Ta körkortet – hur når man i mål?

Vägen till ett körkort kan uppfattas som både kostsamt, stressande och tidsödande. Hur kan man förkorta dessa tre aspekter mot målet att ta ett körkort? Oavsett om det känns som en lång och mödosam uppförsbacke att ta ett körkort kan alla som har ett körkort förmodligen intyga – att när det väl är gjort är det en stor befrielse.

Att ta körkort snabbt handlar om att arbeta strategiskt! Börja tidigt med teoridelen. Köp körkortsböckerna och börja öva in trafikregler och körteorin inför körkortsprovet. Teoriprovet kan man boka in – helt på egen hand när man känner sig beredd att genomföra det. Kom ihåg att giltighetstiden för ett godkänt teoriprov är 2 månader. Tänk även på att det är helt okej att övningsköra på ett inhägnat område. Genom att tidigt lära sig dessa grunder i att köra bil kommer körkortstagaren ha ett klart försprång än om man aldrig suttit bakom ratten tidigare. Bara att lära sig växla, backa och bilens olika funktioner kan med fördel göras på vilket väl angränsat område som helst. Nedanför kommer mer information och tips – om vad som kan vara bra att tänka på när man skall ta körkort.

Tänk på detta

1. Körkortstillståndet berättigar körkortstagaren att få börja övningsköra från 16 års ålder. Tänk på att om ni övningskör privat – krävs att handledaren och körkortstagaren gått en utbildning hos en godkänd utbildare. När handledaren godkänts, ansöker denne om handledarbevis hos transportstyrelsen.

2. Gör riskutbildningens två delar i ett tidigt skede av körkortsutbildningen. Eftersom utbildningens två delar måste vara godkända och genomförda när körkortstagaren sedan tar sig an teori- och körprovet.

3. Teoriprovet skall alltid göras före körprovet, oavsett om detta blev godkänt eller ej. Påminner igen, ett tidigare godkänt teori- eller körprov innehar en giltighet på två månader. Lyckas man inte med bägge delarna under giltighetstiden – kommer nya provavgifter att tas ut.

Minska kostnaderna

Ingen vill lägga ner tiotusentals kronor på ett körkort, det finns roligare saker att lägga pengar på! Börja tidigt, öva ofta och kör så mycket som möjligt. Ett bra sätt att spara pengar är att öva mycket som privatist. När ni sedan skall göra körkortsprovet och uppkörningen ta fem eller tio lektioner hos körskola – framförallt se till att komma till uppkörningen i en körskolebil och inte i farfars gamla Volvo 240. Det ska inte spela någon roll om man kör upp i en privatbil eller i körskolebil, erfarenheten säger – det gör det!