Nytt utseende på körkortet

Körkort är något som varit sig likt i flera år, bortsett från att bilden på föraren uppdateras var tionde år eftersom det är så länge ett körkort är giltigt – men nu har Trafikverket bytt leverantör och då är kortets utformning också ny.

”– Det tydligaste är att det är en större ansiktsbild, sen graveras fotot även in i fönstret. Därtill är det uppdaterade säkerhetsdetaljer som en hologrambild som går in över fotot, säger Peter Andersson, sakansvarig på Transportstyrelsen.” läs mer här.

förarprov körkort trafikverketSkrivit upp dig för körlektioner i Stockholm med Ringens Bilskola för att äntligen haffa det där eftertraktade kortet som gör att du får köra bil? Då ska du vara beredd på att körkortet inte längre ser ut såsom det gjort tidigare år. Alla som tar körkort under 2016 kommer nämligen att få det nya kortet med ny design, likaså de som förnyar kortet och de gamla kommer självklart fortsätta gälla om korten inte passerat sin giltighetstid. På Auto, Motor & Sport skriver man dock att egentligen är det bara utseendet som har ändrats, ingenting har tagits bort utan man har snarare lagt till en del säkerhetsfunktioner. Bland annat har man lagt till en hel del nya säkerhetsdetaljer som man till exempel kan se med hjälp av UV-ljus vilket är till för polis och handelssektorn för att kontrollera kortets äkthet. Vad man ser under UV-lampan är en serie bilder som bland annat visar det röd-gula vägmärket “Varning för barn” vilket man lagt till då Transportstyrelsen vill lämna budskap om att iaktta varsamhet i trafiken. Annat som syns under lampan är olika mönster, en bil och texten körkort i versaler.