Klä dig säkert vid övningskörning för MC körkortet

För dig som MC-körlärare som genomför praktiska övningskörningar med elever är det så klart mycket som du måste ha koll på för att körtillfället ska vara så säkert som möjligt, då du som lärare ansvarar för tryggheten – inte bara för dig och din elevs skull, utan också för omgivningen och andra i er närhet. En viktig detalj är då att du och dina elever klär er säkert i bra och skyddande kläder, så att ni kan få känna er trygga. Det finns dock vissa saker att tänka på för att det ska bli så bra som möjligt.

När du väljer ut kläder bör du titta efter varselkläder av bra kvalitet, som faktiskt tål att bli utsatta för den belastning och friktion som kan uppkomma när ni kör motorcykel. Arbetsmiljöverket skriver att skyddskläder ska sätta funktion i första rum, och att du därmed måste välja varianter som är bekväma, och som inte stör eller förhindrar din rörelseförmåga. De får heller absolut inte vara för tajta, då detta kan påverka blodflödet.

Saker som är viktiga att tänka på gällande kläder

• Om körskolan du driver eller jobbar på erbjuder kläder som elever får låna under övningskörningarna, och alltså inte låter eleverna införskaffa dem på egen hand måste du se till att kunna erbjuda dem i flera olika storlekar för att alla elever ska kunna ha ett alternativ som passar dem och som varken sitter åt för hårt eller för löst.
• Vissa plagg finns i både herr- och damversion, medan andra finns i en enda unisex-version. Vissa plagg som finns i två varianter har dock enbart små, främst estetiska skillnader mellan sig, i vilket fall det är en avvägning att göra vid inköp av uppsättningar, då olika storlekar är olika vanliga för kvinnor respektive män och kanske inte är värda att köpa två av. En kort manlig elev kan ju också ha en så kallad damjacka eller -byxa i rätt storlek utan problem, och vice versa.
• Kontrollera regelbundet skicket på kläderna och byt ut dem om de börjar bli slitna. De finns till för att fylla en funktion, och det är helt onödigt att riskera undvikbara olyckor bara för att skyddskläderna är i dåligt skick.