Intensivkurs

Det har blivit allt populärare med intensivkurser för att ta körkort. I korthet går det ut på att man klarar av all körkortsundervisning på en kortare period, oftast två veckor. Men en intensivkurs är ingen garanti för att man kommer att få sitt åtråvärda körkort.

Allt fler väljer att gå en intensivkurs för att få körkort. En sådan kurs pågår för det mesta under två veckor, och även om man inte har kört alls innan är tanken att man ska lära sig allt på dessa veckor, såväl det praktiska som teorin. Intensivkurser är vanligast i mindre städer, och det är inte ovanligt att eleverna framför allt kommer från större städer, som Stockholm.

I Köping

Det finns många körskolor i Stockholm, men huvudstadens invånarantal gör att det ändå kan vara svårt att boka in tillräckligt många lektioner på en körskola. Den som inte har möjlighet att övningsköra privat kan därför få vänta alldeles för länge mellan körlektionerna.

På flera mindre orter finns körskolor som har insett att det finns pengar att tjäna på detta. En av dem är KP Trafikskola i Köping, som man kan läsa om här. Skolan har valt att annonsera i stockholmstidningarna, och detta har gett resultat. En av de som nappat är Semhar Nugusse, som det berättas om i artikeln. Hon har köpt ett utbildningspaket om 25 körlektioner av traikskolan. Lektionerna ska klaras av under två veckor, och resten av tiden bor hon på vandrarhem och pluggar teori.

I Hallstahammar

På mindre orter är det ofta enkelt att ta sig ut på såväl motorväg som på 50-, 70- eller 90-väg. I Stockholm är det längre till sådana vägar, och risken för att fastna i en bilkö är större. Därför kommer körkortselever från Stockholm till flera orter, inte bara till Köping.

Körskolan Körkorts-express i Hallstahammar har erbjudit intensivkurser sedan 2008, och har haft många elever från Stockholm ända sedan starten. Numera är intensivkurserna alltid fullbokade på sommaren, skriver VLT, och det beror inte enbart på 08:or. Eleverna kommer från hela Sverige, även om det är en viss övervikt från huvudstadsområdet.

Ingen garanti för körkort

Det är dock långt ifrån säkert att man kan köra hem från intensivkursen efter att ha klarat uppkörningen. Människor är olika, och behöver olika lång tid på sig för att bemästra något. När man köper en intensivkurs ingår ett bestämt antal lektioner: ofta kan man välja mellan olika paket om exempelvis 15, 25 eller 35 lektioner. Men det är inte säkert att 35 lektioner räcker.

Det är inte ovanligt att elever och körskolor är oense om något. Ett sådant fall, som rör just en intensivkurs, kan man läsa om här.

Även i Stockholm finns körskolor som erbjuder intensivkurser, men ofta är kurserna på andra orter så mycket billigare att det lönar sig att välja dem istället, fastän kostnaden för resa och boende tillkommer. En stor fördel med att resa till en annan stad för kursen är att distraktionerna blir färre. Av denna anledning kan det vara bättre att åka till en annan stad för att gå en intensivkurs, även om man bor i en liten stad där det erbjuds intensivkurser.