Bilmarknaden och begagnade bilar

Varför går det så bra för begagnatmarknaden gällande bilar, och varför tvekar vissa innan de köper dieselbil?

I ett tidigare inlägg skrevs det om de bästa bilarna 2018, med avseende på nya bilar.  Men vilka är de främsta begagnade bilarna egentligen?

Begagnade bilar säljer som smör

I en artikel i Teknikens Värld går det att läsa om hur Sverige bäst säljande bil faktiskt är begagnad. Med all rätt. På denna marknad går det att hitta superbilar till fyndpriser och det är dessutom bättre att köpa second hand än att hela tiden köpa nytt, inte minst för klimatets skull.

Nybilsförsäljningen i Sverige må ha backat sedan den nya fordonsskatten trädde i kraft i somras, men begagnatmarknaden står sig fortsatt starkt – Svenska Dagbladet

Trots att det går bra för begagnatmarknaden av bilar i Sverige så har även den minskat, totalt sett, sedan året innan. Vad beror egentligen det på? Enligt experter har det att göra med ett år av osäkerhet och förändringar. Under 2018 pratades det en hel del om dieselförbud och ekonomisk osäkerhet med amorteringskravets skärpande, turbulens på börsen och räntehöjning bidrog med sitt till att påverka begagnatmarknaden. Även politisk oro med val och vallöften hängde i luften och många visste nog inte hur det skulle komma att påverka bilindustrin, infrastrukturen, elbilsförsäljning och annat.

Diesel och miljözoner

Just när det kommer till dieselbilen har det varit många diskussioner fram och tillbaka, med debatter kring utsläpp av farliga kväveoxider men även om politiska förslag som miljözoners införande i stadskärnor i storstäderna. Klart detta har påverkar bilförsäljningen och inte minst de som funderar på att köpa en begagnad dieselbil, som är att anse som ännu farligare och smutsigare för miljön.