Betala inte i förskott

Många körskoleelever betalar i förskott till sina körskolor. Problemet med detta är att det kan bli svårt att få tillbaka pengarna, om körskolan går i konkurs.

På många orter i landet minskar antalet körskolor. I Örnsköldsvik fanns för tolv år sedan fem trafikskolor, idag återstår tre stycken. När en trafikskola går i konkurs finns det en risk att de som redan betalat pengar i förväg för körlektioner till slut varken får lektioner, eller får tillbaka sina pengar.

Så var det för flera av eleverna på Solsta trafikskola i Karlstad, när denna gick i konkurs. En kvinna hade betalat 7000 kronor för ett körkortspaket, men fick inte tillbaka pengarna. STR – Sveriges trafikskolors riksförbund – uppmanar körskoleelever att inte betala stora summor i förväg, säger förbundsordföranden Berit Johansson till NWT.

Problemet är inte koncentrerat till Värmland och Ångermanland. Rullians trafikskola i Landskrona slog igen i slutet av mars 2015, eftersom företaget inte kunde betala sina löpande utgifter. De elever som hade ett positivt kundsaldo, alltså pengar som de betalat i förskott för framtida körlektioner, kunde inte räkan med att få tillbaka sina pengar. Sammanlagt rörde det sig om mer än 100 elever, och 358 000 kronor, på trafikskolan i Helsingborg, Bolaget hade också en filial i Svalöv, där 25 elever hade fordringar på 135 000 kronor, skriver Helsingborgs dagblad. Många av dessa elever hade köpt paket på exempelvis tio lektioner, och hann endast med en del av dessa innan konkursen inträffade. Det är sällan som försäljningen av lösöre efter konkursen kan täcka elevernas fordringar.

Det är dock inte alltid som en körskola slår igen direkt efter att ha begärts i konkurs. När ägarna till Lundbergs trafikskola i Örnsköldsvik begärde sitt företag i konkurs i mitten av januari 2015 bestämde konkursförvaltaren att skolan skulle hållas öppen månaden ut. Detta gjordes av hänsyn till de elever som redan bokat lektioner, och betalat i förskott för dessa.